Wat je kunt leren van creatieve ondernemers

Meestal voelt het alsof levenslessen uit het niets aan komen waaien. Als je een onderneming hebt, komen er niet alleen lessen rondom het leven op je af, er komen ook vaker lessen over het ondernemerschap in volle vaart op je af! Nou valt het te betwisten of het toevallig is dat al die lessen nou juist net op het juiste moment aankomen, of dat je de les zelf pas ziet op het moment dat je er de ruimte voor hebt, maar daar ga ik even niet te diep op in. Ik kwam weer eens een boel interessante lessen tegen toen ik deze zomer bij enkele creatieve ondernemers op bezoek ging. Ik sprak het afgelopen 1,5 jaar heel veel verschillende creatievelingen maar, sinds het jumpstarten van mijn onderneming afgelopen februari, heb ik haast geen enkele creatieve ondernemer in levende lijve ontmoet. Gelukkig nam ik met het filmen van de Offline Handwerk Club wel de tijd om andere creatieve ondernemers eens op te zoeken. En tijdens die opnames vlogen de lessen die ik allemaal in mijn rugzak mee naar huis kon nemen me om de oren!

Iedere creatieve ondernemer heeft een eigen stijl

Ik was vroeger altijd iemand die er in geloofde dat er een juiste en een verkeerde manier was om de dingen des levens te doen. Gelukkig ben ik daar inmiddels helemaal vanaf gestapt. Ik weet inmiddels wel dat dat veel te kort-door-de-bocht is! Het leven, en het ondernemerschap, bestaat uit zó veel nuances. Ochtendmensen en avondmensen, mensen die aan verschillende kleinere projecten werken en mensen die enkel aan gigantische projecten werken, mensen die op de bonnefooi leven en mensen die hun agenda’s altijd meeslepen. Overal is wat van te zeggen en overal wordt ook wat van gezegd. (Veelal door mensen die geen ervaring hebben als creatieve ondernemer, haha.) Wat ik deze zomer ontdekte was dat iedereen op hun eigen manier vorm geeft aan het ondernemen. Iedere ondernemingsstijl heeft voor- en nadelen en het is maar net wat voor iedere persoon werkt. Zo kan ik bijvoorbeeld het beste in grote brokken werken om vervolgens ook een grote brok aan pauze te pakken. Je vindt mij daarom ook vaak om 8 uur ’s ochtends al aan het werk. Ik werk dan tot een uur of 11 en heb meer dan de helft van mijn werk voor de dag af. Aan het einde van de middag plan ik dan nog een blok en dan merk ik rond 5 uur wel of ik nog een uurtje door kan gaan of niet. Dit werkt voor mij persoonlijk prettig maar zou voor een ander ondenkbaar kunnen zijn! Iedere ondernemer heeft dus een eigen stijl.

Een uit de hand gelopen hobby? Of een bewust doel najagen?

Waarom mensen zijn gaan ondernemen kan enorm verschillen. Vaak hoor ik “het liep steeds verder uit de hand en nu ben ik hier” maar ik hoor ook wel eens “ik wist wat ik wilde en ben met behulp van een plan aan de slag gegaan”. Het zijn twee verschillende kanten van dezelfde munt. Hoe een creatieve ondernemer uiteindelijk werkt maakt van een passie die ze hebben, heeft met ontzettend veel verschillende zaken te maken. Inkomsten, woonplaats, steun, gezondheid en tijd hebben veel invloed op de keuzes die ondernemers in spé moeten maken. Hoewel het vanzelfsprekend zou moeten zijn dat iedereen hun eigen overwegingen mag maken, is dit niet altijd het geval. Of een creatieve ondernemer nou full-time aan een bedrijf werkt, in de avonduren werkt of in de weekenden tijd vrijmaakt voor creativiteit, iedere creatieve ondernemer werkt vanuit een passie en mag, zonder twijfel, serieus genomen worden.

Passie, passie en nog eens passie

Iets dat alle creatieve ondernemers die ik ooit ontmoet heb gemeen hebben, is dat ze werken vanuit een passie. Een passie om iets te creëren waardoor de wereld een beetje mooier wordt! Hoe die passie vervolgens vorm wordt gegeven, heeft te maken met allerlei verschillende dingen maar zonder passie is het leven als creatieve ondernemer ondenkbaar!

Dus, heb ik iets van deze creatieve ondernemers kunnen leren?

Op die vraag, kan ik inmiddels volmondig ja beantwoorden. Ik leerde van deze creatieve ondernemers zó ontzettend veel, dat ik meteen tijd in mijn agenda heb ingepland om mijn eigen onderneming eens onder de loep te nemen. Nu nog op zoek naar een creatieve manier om dat te doen!

Over Charlie

Charlie is tekstschrijver en content creator. Haar artikelen over natuurlijk en ontspannen leven staan vol met informatie die jonge vrouwen helpen om het leven wat relaxter en duurzamer in te kunnen richten. Ze is fervent handwerkster en organiseert wekelijks de Online Handwerk Club. Charlie schrijft maandelijks een blog voor Handmade in Holland vol met tips en tricks voor iedereen die zelf met handgemaakt aan de slag wilt.

Nieuwsgierig naar hoe jij een ontspannen en natuurlijk leven zou kunnen leiden? Kijk dan op charlingual.com. Charlie is ook te vinden op Instagram in op YouTube.