Vertel eens… Loop-actie

Instagram is een sociale media en draait dus om contact, interactie en verbinding met je volgers en potentiële klanten. In de Handmade in Holland Makersclub is dit een terugkerend thema wat we bespreken in posts en ook in onze laatste maandelijkse brainstormsessie. In de brainstorm van december gingen we samen op zoek naar een origineel idee of oplossing voor meer vindbaarheid of zichtbaarheid op Instagram. Na het opnoemen van zoveel en zo gek mogelijke ideeën vormden we aan de hand van criteria als ‘in samenwerkingsverband’ en ‘reactie aanmoedigen’, langzaam maar zeker dit idee dat vooral ook waardevol is op het gebied van interactie.

Het idee:

Met een groepje van vijf makers posten jullie een ‘Loop’ op Instagram waarbij je samen eigenlijk één vraag stelt aan je volgers. Deze vraag is echter opgesplitst in vijf onderdelen – wie, wat, waar, wanneer, waarom – elke maker stuurt de volgers vanaf haar post door naar de volgende maker uit de Loop en zo kan de volger steeds een deel van de vraag beantwoorden. Een leuke, interessante vraag en (optioneel) een klein win-actie element triggert de volger om de vragen te beantwoorden.

De extra interactie op jouw Instagram geeft je een kleine boost in het algoritme, je zult gezien worden door nieuwe volgers vanaf de andere makers in de Loop en je leert je volgers (fans!) weer wat beter leren kennen.

Wat heb je nodig:

1. Een groepje van vijf makers of creatieve ondernemers.
Het leukste voor de makers en jullie volgers is als de stijl, het thema en/of de doelgroep van de makers mooi op elkaar aansluiten. Je kunt dan met de vraag leuk inspelen op wat jullie en jullie doelgroep aanspreekt en is het meeste kans op ‘kruisbesmetting’ (de volgers van de een zullen het ook leuk vinden de rest te gaan volgen).

2. Een vraag die je kunt opsplitsen in vijf delen (wie, wat, waar, wanneer, waarom)
De vraag die wij in de Makersclub brainstorm leuk vonden om te stellen gaat over ‘het eerste handgemaakte product dat je kocht’. Voor wie kocht je het, wat was het, waar ofwel van welke maker kocht je het, wanneer was dat en waarom dus voor welke gelegenheid kocht je dit? (Zie onder de voorbeeldtekst uitgebreider per vraag)

3. Een afbeelding voor de post
Het is het meest duidelijk en overzichtelijk als je alle vijf dezelfde afbeelding gebruikt voor de Loop-post. Deze kunnen jullie zelf maken, zodat het qua kleur en stijl perfect past bij jullie feeds. Maar je mag ook een van de onderstaande afbeeldingen gebruiken die ik heb gemaakt.

4. Een caption (tekst) voor de post
Ditzelfde geldt voor de caption. Schrijf hem samen met je groepje om meer toe te spelen op jullie doelgroep, je eigen ‘regels’ toe te passen of er een twist aan te geven. Maar je mag ook onderstaande tekst gebruiken en daar waar nodig een beetje aanpassen.

5. Een datum en tijd wanneer jullie tegelijk de post online zetten
Plan samen met je groepje wanneer jullie de post online kunnen zetten. Omdat het een Loop is waarbij je doorverwijst naar de volgende maker in de Loop is het belangrijk dat alle posts (ongeveer) tegelijk online komen. Is iemand te laat dan is de Loop niet rond en is het verwarrend voor de volgers.

Afbeelding templates:

Rechtsklik op een afbeelding om deze te groter openen (openen in een nieuw tabblad) en op te slaan.

Caption template:

Hieronder een voorbeeld van een tekst die je kunt gebruiken voor deze Loop. Pas deze gerust aan in je eigen woorden, voeg emoji’s toe om de boel wat op te vrolijken of neem hem letterlijk over, dat mag ook gewoon!

Vertel eens…
Deze post is onderdeel van een soort spelletje in Loop-vorm waarmee wij (vijf makers) graag wat meer interactie en verbinding willen met jullie (fans en mede creatievelingen). En omdat wij normaal aan het woord zijn, vragen we dit keer of jullie ons wat willen vertellen. Dat mag aan de hand van een vraag en bij elk van de vijf makers kun je een deel van het antwoord geven.

Onze vraag gaat over het aller eerste handgemaakte product dat je ooit hebt gekocht.
Bij mijn post mag je vertellen over: [voeg toe uit onderstaand rijtje]

Vertel het ons in de reactie en ga naar @[accountnaam] voor het volgende onderdeel van de vraag. Volg de Loop tot je terug bent bij mijn account en je hebt alle onderdelen gehad.
Beantwoord je alle vijf de vragen om ons jouw verhaal te vertellen dan maak je daarmee kans op een kleine attentie van ons. We verloten een klein verwenpakketje van handgemaakte goodies om zelf houden of cadeau geven en de liefde voor handgemaakt verder verspreiden!

Het leuke idee voor deze Loop-actie komt via @handmadeinholland en is ontstaan in een brainstorm van de @hih.makersclub .

Elk van de vijf makers vult een van de onderstaande vragen toe aan de caption:
– Voor wie kocht je het eerste handgemaakte product dat je ooit kocht? Was het iets voor jezelf of een cadeau?
– Wat was het eerste handgemaakte product dat je ooit hebt gekocht? Omschrijf het eens voor ons en wat was het dat jou zo aansprak aan dit item?
– Waar – ofwel van wie kocht je het eerste handgemaakte product dat je ooit kocht? Als deze maker of dit merk actief is op Instagram, tag hen dan.
– Wanneer kocht jij dat allereerste handgemaakte product? (Koop je sindsdien regelmatig handgemaakte producten?)
– Waarom/waarvoor kocht dat je dit eerste handgemaakte product? Wat was de gelegenheid, de aanleiding of het doel van dit item?

Vergeet mij niet te taggen

Dit idee mag je zelf gaan organiseren met een groepje van vijf creatieve ondernemers of makers op Instagram. Schrijven jullie je eigen tekst dan stel ik het op prijs als daar ergens in vermeld wordt dat het idee komt/is geïnspireerd op het idee van @handmadeinholland en/of een brainstormsessie van de @hih.makersclub .

Sowieso is het een goed idee om mij te taggen in de tekst en eventueel ook in de afbeelding… Ik vind het heel leuk om te zien wie er met dit idee aan de slag gaat, dus als je me tagt krijg ik daar een melding van en kan ik de posts niet missen. Ook deel ik jullie loop graag in mijn story waardoor jullie weer meer bereik hebben! Bonus! ; )

Join the club

Wil jij meer tips voor hoe je meer verbinding maakt met je volgers en potentiële klanten en/of lijkt het je tof om deel te nemen aan zo’n brainstormsessie waar dit idee uit voort is gekomen? Wordt dan lid van de Makersclub! Op deze pagina vind je meer informatie over de inhoud en hoe je je kunt aanmelden. Heb je vragen over de club of twijfel je of het iets voor jou is, stuur me dan gerust een persoonlijk berichtje op Instagram, ik sta je graag te woord!