Waarom tot ziens zeggen tegen oude projecten oké is!

Als handwerkster weet ik hoe lastig het is om een onafgemaakt project in de kast te hebben liggen. Op het moment dat ik dit schrijf, staren er vanuit verschillende hoeken in mijn kamer projecten naar me. Althans, zo voelt het. Toch weet ik dat het helemaal oké is om een project een poos aan de kant te leggen. In deze blog lees je waarom ik hier geen probleem mee heb en hoe ik ze dan toch nog een keer erbij kan pakken.

Het is zó leuk om aan een nieuw project te beginnen!

In de huidige maatschappij zijn wij er aan gewend om telkens weer met iets nieuws bezig te zijn. Er komt iedere week een top 40 uit, per seizoen ligt de nieuwste mode in de winkels en iedere dag komt er wel weer een nieuwe viral video voorbij op social media. De wereld gaat razendsnel! Ook binnen de handgemaakte wereld is dit het geval. Pinterest staat bomvol inspiratie en hierdoor is het ook nog eens vaak lastig om überhaupt met een project te beginnen. Bovendien zijn projecten die je met je handen maakt vaak niet in een middagje helemaal klaar. Misschien ben je iets vergeten op jouw boodschappenlijstje en mis je daardoor iets belangrijks. Misschien moet je hele project drogen voordat je door kunt gaan met de volgende stap. Zo heb ik al jarenlang een gingerbread mannetje van mozaïek op zolder liggen die nog niet af is. Waarom? Ik vergeet iedere kerst een potje voegmiddel te kopen. Het arme ventje ligt dus nog steeds op zolder. En zo gaat dat bij heel veel mensen wel vaker. Vaak willen starten aan een project terwijl het vorige project nog niet af is, is dus zo gek nog niet.

Deze projecten heb ik op het moment nog liggen

Op het moment heb ik, naast meneer gingerbread dus, drie handwerkprojecten liggen. Een paar sokken, een deken van een Crochet Along en een project dat nog geheim is. Waarom deze projecten er nog liggen? Daar heb ik verschillende redenen voor. Zo begon ik aan het breien van de sokken omdat ik even niets anders te doen had. Zo halverwege de eerste sok ontdekte ik een veel leuker project waar ik meteen mee aan de slag wilde. Die sokken konden wel even wachten! Het deken ligt bovenop mijn boekenkast omdat het patroon me te moeilijk werd. Bovendien kreeg ik steeds meer spijt dat ik er ooit aan begonnen was. Bij het patroon hoorde een audioboek. Dat boek heb ik dan wel weer helemaal afgeluisterd. Alleen het patroon was toch niet meer zo mijn ding. Tot slot het geheime project. Dit haakproject ligt bovenop mijn bureau omdat het eigenlijk een kraamcadeau was. Maar, aangezien we niet op kraamvisite kunnen gaan is het er een beetje bij ingeschoten. Ik weet zeker dat ik, zodra we wel weer langs kunnen gaan, razendsnel aan de slag zal gaan met het project. Deze drie projecten gaan nog een keer afkomen. Zodra mijn huidige breiproject af is, ga ik met de sokken verder. Zodra we wel op kraamvisite kunnen gaan, maak ik dat project ook af. En het deken? Daarvan weet ik niet zeker hoe ik ermee verder zal geraken. Maar ook dat komt vast goed!

Waarom we tot ziens zeggen maar niet vaarwel

De projecten liggen dus alle drie op mij te wachten. Ik ben niet zo van het uithalen. Ik sla het project liever op en ga er op een handiger moment mee aan de slag. Daarom zeg ik dus geen vaarwel tegen mijn projecten. Er komt echt wel weer een moment waarop ik wel verder wil met ze. Bovendien vind ik het enorm zonde om een project weg te gooien. Zou ik er voor kiezen om niet meer verder te gaan met het project? Dan zou ik overwegen om het aan iemand anders te geven. Wellicht kunnen zij er wel weer wat mee!

Hoeveel onafgemaakte projecten heb jij nog liggen?

Als je heel eerlijk bent, weet jij vast precies welke onafgemaakte projecten jij nog in huis hebt. Weet je ook waarom je er niet meer mee door bent gegaan? Misschien vind je het toch geen mooi project, of ben je toch niet zo tevreden met de materialen waar je mee bent gaan werken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je hoofd er helemaal niet naar stond op een gegeven moment. Voor veel mensen is met de handen werken heel ontspannend. Zorgt het project alleen voor stress en niet voor ontspanning? Dat is helemaal niet erg! Leg het dan liever voor nu even weg en pak het op een ander moment weer op. Wil je er wat meer ontspannen bij zitten? Lees dan ook eens mijn vorige gastblog over het creëren van een ontspannen middagje handgemaakt. Ben je nog steeds dik tevreden met het project maar was het gewoon niet het juiste moment om eraan te werken? Dan is nu misschien wel weer het juiste moment! Weet je echt zeker dat je er niet meer mee door wilt? Jij kent vast wel iemand die het wel af wilt maken. Geef het project door, daar maak je die ander dan weer hartstikke blij mee!

Over Charlie

Charlie is tekstschrijver en content creator. Haar artikelen over natuurlijk en ontspannen leven staan vol met informatie die jonge vrouwen helpen om het leven wat relaxter en duurzamer in te kunnen richten. Ze is fervent handwerkster en organiseert wekelijks de Online Handwerk Club. Charlie schrijft maandelijks een blog voor Handmade in Holland vol met tips en tricks voor iedereen die zelf met handgemaakt aan de slag wilt.

Nieuwsgierig naar hoe jij een ontspannen en natuurlijk leven zou kunnen leiden? Kijk dan op charlingual.com. Charlie is ook te vinden op Instagram in op YouTube.