Te veel hooi op je vork

Vol enthousiasme nemen we project na project aan. We doen wat we leuk vinden en en wellicht daarom doen we er zo veel mogelijk van. Maar ook leuk, creatief werk kan je te veel worden en dan is de kans groot dat het plezier omslaat in spanning.

Ik besprak dit onlangs met een creatieve collega. Zij zei dat ze het moeilijk vind om nee te zeggen tegen al die leuke (extra) taken en het wel denkt te redden als ze gewoon iets meer of iets harder werkt. “En het is leuk werk, dus dan is extra werken toch niet zo erg?”, vroeg ik grappend. “Ik denk in het begin altijd van niet, maar uiteindelijk blijkt dus wel. Het breekt me langzaam op.” antwoorde ze.
Een klein onderzoekje met een poll in mijn story bevestigde mijn vermoeden dat vrijwel alle creatieve ondernemers (en bijna-ondernemers) wel eens het gevoel heeft te veel hooi op haar vork te nemen en 80% daarvan ervaart daar stress door of heeft er op een andere manier last van. Reden genoeg voor mij om eens wat tips op een rijtje te zetten.

Wanneer we simpelweg te veel werk proberen te doen is time management niet de oplossing. Zelfs als je het voor elkaar krijgt om zó efficiënt te werken dat je alles gedaan krijgt, wat doe je dan als er zich nóg een geweldige kans presenteert?
Er komt een moment dat het alles bij elkaar echt te veel is. En in plaats van wachten tot de ‘vork’ (jij!) breekt kunnen we beter proberen wat druk van de ketel te halen en vervolgens te leren om niet weer zoveel tegelijk op te willen pakken.

 Als je eerst werk wilt minderen:

 • Schrap je kleine taken of gewoonten die je niets opleveren.
 • Werk je eerst aan taken/projecten die bijna af zijn.
 • Geef je aan dat je een stapje terug doet van een samenwerking. Misschien kan de ander dit extra werk oppakken of bespreek of jullie wat rustiger aan kunnen doen.
 • Stop je misschien met een project. De meeste mensen hebben wel een of twee projecten lopen die veel  kosten (tijd/energie/geld) maar niet veel opleveren (voldoening/bereik/omzet), vraag je af of het écht de moeite waard is en zo niet, laat dit project dan (langzaam) los.
 • Besteed je taken uit of vraag je om hulp! Vooral dat wat je veel tijd kost of waar niet jouw talenten liggen… laat iemand de taak voor je overnemen, jou hierbij assisteren of laat je leren hoe je het beter/sneller kunt doen.
 • Focus je vooral op wat voor jou het meest belangrijk is!

Als het werk minderen eenmaal gelukt is, of dat stukje is in jouw geval niet nodig maar je wilt wel voorkomen dat je meer hooi op je vork gaat nemen, dan hier wat tips voor dat stukje.

Tips om niet te veel hooi op je vork te nemen:

 • Denk HEEL goed na voordat je ‘ja’ zegt. Inventariseer hoeveel het je zal kosten (tijd/energie/geld) en mogelijk zal opleveren (voldoening/bereik/omzet),weeg dit goed af!
 • Vergelijk het nieuwe project met huidige projecten; is het een fijneaanvulling, is het te ver van wat ik nu doe of is het (te) vergelijkbaar met iets wat ik al doe?
 • One in, one out. Misschien kan het nieuwe project dan een van je oude –minder succesvolle – projecten vervangen?
 • Maak vrede met het voorbij laten gaan van kansen. Wie weet komt dit aanbod over een tijd nog wel eens terug of komt er dan nog iets veel beters op je pad.
 • Oefen met het zeggen van ‘nee’ en probeer je niet (te veel) te verontschuldigen daarbij. Een uitgebreide verklaring of excuses aanbieden is echtniet nodig voor het aangeven van jou grenzen.

Hopelijk helpen deze tips je om voortaan wat minder hooi op je vork te nemen en je daar ook meer op je gemak bij te voelen. We kunnen en hoeven echt niet alles te doen wat we willen of wat van/aan ons gevraagd wordt. Het is waardevoller om te focussen op een of een paar dingen die voor jou het meest belangrijk zijn en die je het beste/snelste/makkelijkste verder gaan brengen richting je doelen als creatieve ondernemer.

Vaker van dit soort tips, adviezen en inzichten speciaal voor creatieve ondernemers lezen? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief. Zo ontvang je elke zondag een korte, persoonlijke mail van mij met nieuwtjes uit onze handmade community waaronder regelmatig dit soort blogs.

Abonneer je hier op de Handmade in Holland nieuwsbrief

* indicates required
/ ( dd / mm )
Ik ben een... (meerdere opties mogelijk)