Productfotografie hacks voor kleine ondernemers

Als ukkepuk schijnt het één van de eerste dingen te zijn die ik heb gezegd: “Maaike zelf!” Tegenwoordig ben ik nog net zo erg als toen – hihi – en doe ik dus nog heel graag alles zelf. Ik heb een verzameling rare maaike-hacks waarmee ik mijn onderneming redelijk low-budget draaiend houd. Waaronder een aantal fotografie hacks, die ik graag met jullie deel!

Waarom deze hacks? Hulp vragen vind ik sowieso moeilijk, een goede fotograaf kost best wat geld, en stiekem vind ik het ook nog eens ontzettend leuk om zelf aan te klooien en te ontdekken. Kortom: doe-het-zelven loopt als een rode draad door zo ongeveer alles wat ik doe. Best een handige eigenschap als je een eenmanszaak runt!

Disclaimer: goede fotografie is een kunstvorm.

Je hebt te maken met compositie en evenwicht, belichting en helderheid, zwartpunt en kleurniveaus… Om nog maar niet te spreken over het verschil tussen drukwerk en internet, highres en lowres, product- en sfeerfoto’s en ga zo maar door. Ik weet er heus wel wat van, maar ik ben slechts een amateur. En daar ben ik me van bewust.

Als je het ècht goed wilt doen besteed je je fotografie natuurlijk het beste uit aan een goede fotograaf met puike photoshop skills! 

Echte stylisten, fotografen en beeldbewerkers zijn elke cent meer dan waard. Maar heb je die centen nog niet? Dan kom je met deze drie hacks een heel eind.

1

Fotografie hack numero uno:

Consequent zijn in je licht

Je productfoto’s lijken het meest op elkaar wanneer je ze onder dezelfde omstandigheden fotografeert. Bovendien betekent goed licht ook dat je veel minder met photoshop aan de slag hoeft. Je creëert constant licht eenvoudig met daglichtlampen, maar goede lampen kosten een aardige duit. 

Mijn hack? Ik maak de foto’s het liefst rond lunchtijd aan de noordkant van het huis, op een heldere dag. Hiermee is het licht redelijk gelijk op alle foto’s en valt de schaduw ook altijd dezelfde kant op. Fijn detail 😉

Dit betekent wel dat ik moet plannen, want een strakblauwe lucht rond lunchtijd is zeker in de herfst geen vast gegeven. Dus ik maak altijd een lijstje van producten die ik nog op de foto moet zetten. En zodra de weergoden goedgezind zijn, ga ik aan de slag!

2

Hack twee:

Een mooie witte achtergrond

Je hebt sfeerfoto’s en productfoto’s. Deze laatste hebben vaak een witte achtergrond, zodat jouw handgemaakte product alle aandacht krijgt die het verdient. Echte fotostudio’s hebben zo’n gigantische ‘backdrop’, iets wat voor kleine ondernemers niet direct is weggelegd.
Met twee vellen wit karton en een goede camera kom je echter ook al een heel eind. Waar de vellen elkaar raken, krijg je wel een lijntje in je achtergrond. Dit kun je eventueel nog wegpoetsen wanneer je je foto’s nabewerkt. 

Mijn favoriete hack is echter een wit rolgordijn! En dan nog specifieker de achterkant van het gordijn, want de voorkant geeft een textuur op je foto waardoor het wat rommelig of korrelig kan lijken. Het voordeel van een rolgordijntje is dat je je ‘fotostudio’ gemakkelijk weer oprolt als je klaar bent! En je hebt niet die onhandige lijn op de achtergrond, die je bij vellen karton wel hebt.

In mijn Houtmoedkamer, gevestigd aan de noordkant van de zolder, heb ik daarom een rolgordijntje aan mijn voorraadkast bevestigd. Heerlijk!

3

Hack drie:

Beeldbewerking

Goed licht en een witte achtergrond brengen je al een heel eind. Daarna is het echter ook nog tijd voor photoshop. Heel veel photoshop! Om te zorgen dat de kleuren in de afbeelding zo goed mogelijk lijken op het echte product. Of dat het wit niet grijs lijkt, maar echt wit. En misschien zat er nog een vuiltje op je rolgordijn, wat je nog even uit de foto wilt poetsen.

Nu is photoshop een superfijn programma, maar ook superduur. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar het geld voor heeft. Gelukkig hebben de telefoons van tegenwoordig ook allerlei fotobewerkingsmogelijkheden!

Let hierbij op dat je niet te snel de belichting heel hoog opvoert, wanneer je je achtergrond witter wilt krijgen. Helderheid is hier een betere tool voor. Om de kleurbalans van je afbeelding aan te passen, kun je altijd nog met zwartpunt, warmte, kleurtoon en verzadiging spelen.

Dit waren Maaikes’s fotografie hacks. Heb jij er ook nog een paar die je wilt delen? Dat kan in de reacties onder deze instagram post.

Over Maaike

Maaike is het positieve en enthousiaste gezicht achter Houtmoed.nl, een webshop met eerlijke woonaccessoires. Ze werkt het liefst met duurzame, hergebruikte materialen en is gek op recycling en upcycling! Het liefst ontwerpt ze producten waarmee ze haar klanten stimuleert om te hergebruiken. Zo kun je heerlijk shoppen èn de wereld tegelijkertijd een beetje leuker maken.

Lees meer van Maaike’s blogs en bekijk haar mooie producten op www.houtmoed.nl
Houtmoed is ook te volgen via instagram: www.instagram.com/houtmoed/