Een ontspannen middag handgemaakt? Zo doe je dat!

Het is de ultieme droom. Je hebt een middag vrij en wilt eindelijk gaan beginnen aan een handgemaakt project! Je opent Pinterest of YouTube en gaat op zoek naar het ideale project om aan te werken. Helaas houdt het hier voor veel mensen op. De tijd is er wel maar je mist een concreet idee, laat staan de materialen die je hier voor nodig hebt… Wil jij een volgende keer wel echt een middagje ontspannen aan jouw handgemaakt project werken? In deze blog lees je tips en tricks om er een succesvol momentje voor jezelf van te maken!

Handgemaakt mag altijd ontspannen zijn

Wil jij heerlijk een middagje creatief bezig zijn? Dat doe je goed! De afgelopen jaren zijn handgemaakte producten steeds toegankelijker geworden. Je haalt met groot gemak alle materialen die je nodig hebt voor een handgemaakt project in huis. Veel liefhebbers van handgemaakt hebben zelfs een plekje in huis waar alle materialen worden opgeslagen.  Maar, er is ook een keerzijde aan deze toegankelijkheid. Het kan ook als plicht gaan voelen. Je kunt je verplicht gaan voelen om áltijd iets met je handen te maken. Wees gerust, dat is helemaal nergens voor nodig. Werken aan een handgemaakt project mag altijd ontspannen zijn.

Tips om ontspannen te werken aan jouw handgemaakt project

Deze blog met tips maak ik zodat jij niet tegen dezelfde stenen stoot die ik vaker tegen ben gekomen. Neem de tijd om de tips door te lezen en neem daarna ook juist de tijd om ze na te volgen. Ik wens jou een heerlijk handgemaakt middagje!

Tip 1: Weet waar je aan wilt beginnen

Wil jij écht ontspannen kunnen werken aan jouw handgemaakt project? Dan zul je van tevoren alvast wat werk moeten verzetten. Geen zorgen, dit werk is ontzettend leuk als je er op tijd aan begint! Zie jij in de toekomst een plekje in jouw agenda die je graag zou opvullen met crea-tijd? Wacht dan niet tot de dag zelf maar neem ook wat tijd om je in te lezen in wat je precies wilt gaan maken. Websites zoals Instagram, Pinterest en YouTube helpen jou op weg om te ontdekken wat jij mooi vindt. Sla video’s, blogs of foto’s op zodat je ze later terug kunt vinden. Dit kun je overigens ook doen als je nog geen datum hebt geprikt. Een Pinterest board maken vol mooie handgemaakte ideeën of een YouTube afspeellijst creëren met verschillende opties erin kan iedere dag. Als je in een wachtkamer zit bijvoorbeeld, of stiekem tijdens een video meeting. Een echte aanrader zijn deze gebreide baby mutsen. Zo schattig!

Tip 2: Zorg dat de instructies helder zijn

Heb jij inspiratie opgedaan voor jouw handgemaakt project? Je kunt op verschillende manieren verder en dat ligt helemaal aan het project waar je mee aan de slag wilt gaan. Wil je een tutorial volgen die iemand online heeft gezet? Bekijk de uitleg goed, zo heb je meteen een handig stappenplan te pakken. Heb jij je laten inspireren door anderen en heb je nu zelf een concept bedacht? Dan zul je zelf een handig stappenplan moeten maken. Een stappenplan is voor mij inmiddels vaste prik geworden. In mijn stappenplan staat onder anderen wanneer ik wat moet doen en hoeveel tijd ik er voor nodig denk te hebben? Dankzij zo’n stappenplan weet ik bijvoorbeeld dat het maken van deze kleien standaardjes van Imakin niet binnen een dag kan. Er voor zorgen dat de instructies helemaal duidelijk zijn en jouw stappenplan tip top verzorgd is, zorgt er voor dat je tijdens het maken ook daadwerkelijk kunt ontspannen.

Tip 3: Maak een boodschappenlijstje

Zijn de stappen in jouw stappenplan helemaal helder? Dan weet je vast ook welke materialen er allemaal aan bod gaan komen tijdens het maken van jouw handgemaakt project! Maak van deze materialen een boodschappenlijstje. De meeste spullen kun je online scoren en je kunt wellicht ook nog wat in en om je huis vinden. Zoek een plekje, zoals een leuke mand of kist, om alle materialen in te verzamelen. Zo weet je zeker dat je alles bij elkaar hebt liggen. Jij hoeft je in ieder geval niet druk te gaan maken dat je bepaalde materialen niet bij de hand hebt. Een lekker ontspannen begin dus!

Tip 4: Leg alles klaar

Is het eindelijk zo ver? Zijn jouw hobbykamer en jouw agenda leeg? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Zorg er voor dat je voldoende ruimte hebt om lekker ontspannen te werken. Zorg voor een opgeladen telefoon of tablet of print de instructies uit. Nu alles bij elkaar ligt weet je zeker dat jij ontspannen aan de slag kunt gaan met jouw handgemaakt project!

Tip 5: Maak het sfeervol

Alle praktische zaakjes zijn voor elkaar. Tijd om er een gezellige boel van te maken. Waar ben je gaan zitten? Hoe maak je het daar gezellig? Ik vind een lekkere geurkaars of wierrookje altijd enorm sfeervol. Een fijn muziekje opzetten doet ook wonderen. Weet je wat? Haal gewoon je favo snacks en drankje in huis! Maak er een echt feestje van!

Hopelijk helpen deze vijf tips jou om een heerlijk ontspannen en vooral creatief momentje voor jezelf te hebben. Geniet er van! Is jouw project helemaal af en wil je er graag een mooie foto van maken? Wellicht helpen deze hacks voor productfotografie jou om sprankelende foto’s te maken.

Over Charlie

Charlie is tekstschrijver en content creator. Haar artikelen over natuurlijk en ontspannen leven staan vol met informatie die jonge vrouwen helpen om het leven wat relaxter en duurzamer in te kunnen richten. Ze is fervent handwerkster en organiseert wekelijks de Online Handwerk Club. Charlie schrijft maandelijks een blog voor Handmade in Holland vol met tips en tricks voor iedereen die zelf met handgemaakt aan de slag wilt.

Nieuwsgierig naar hoe jij een ontspannen en natuurlijk leven zou kunnen leiden? Kijk dan op charlingual.com. Charlie is ook te vinden op Instagram in op YouTube.