Hey creatieve ik! Waar ben je nou naartoe?

Er zijn uren, dagen en weken waarop ik het ook allemaal niet meer weet. Ik kan dan in principe wel een zin typen maar of dat nou een bijster interessante zin is weet ik niet. Soms is de creativiteit gewoon weg. Geen idee waar ze naartoe gaat, maar ik kan haar dan niet te pakken krijgen. Gelukkig heb ik inmiddels wel verschillende manieren gevonden om hier mee om te gaan. Lees maar mee!

Als mijn creativiteit dan een lange vakantie neemt dan kan ik in principe wel iets maken, iets ontwerpen of een nieuw concept op papier zetten. Ik kan zelfs, als de nood echt hoog is, voor een klant over een onderwerp schrijven waar ik helemaal niets mee heb verder. Het voornaamste probleem is de tegenzin en het slakkentempo waar alles dan op gaat. Ik voel me helemaal niet goed in mijn werk en twijfel overal aan. Op het moment is dit ook het geval. De creativiteit is weg. En toch zit ik hier te typen.

Wat te doen als je creativiteit even weg is?

Online zijn er honderden, nee duizenden, tips om mensen te helpen als hun creativiteit even kwijt is. De meest extreme tips zijn vaak; Pak een vliegtuig en ga op vakantie. Of; Pas je dieet volledig aan. Je hebt ook tips zoals; Snijd mensen die jou in de weg staat om jouw droom waar te maken uit je leven. En mijn favoriete extreme tip; Volg een cursus waarvan het niet helemaal duidelijk is wat je er aan hebt.

Dingen die ik ook absoluut niet meer doe (en die ik wel heel lang heb gedaan);

 • Piekeren
 • Tevergeefs doorwerken
 • Iets weggooien of verwijderen
 • Naar een blanco scherm staren
 • Door Instagram scrollen
  (grapje, dit doe ik wel! Maar zou ik dus eigenlijk niet moeten doen)

Om te ontdekken wat voor mij wel werkt, heb ik heel veel moeten oefenen. Ik heb veel gepraat met mensen en veel geschreven over hoe ik mij voel. Niet alleen tijdens momenten dat ik vastloop maar vooral ook tijdens momenten dat de creativiteit wel stroomt!

Zo zwengel ik mijn creativiteit weer aan

Inmiddels heb ik een lijst met verschillende dingen die ik kan doen om mijn creativiteit weer aan te zwengelen. Ik vind het belangrijk om erbij te zeggen dat dit mijn persoonlijke lijst is en dat het goed kan dat je hier helemaal niets van herkent. Ik deel hem met jou omdat je dan kunt zien dat de dingen die ik doe heel toegankelijk en eenvoudig zijn.Om wat creativiteit aan te wakkeren heb ik tijd en vertrouwen nodig. Tijd om iets te doen wat mij inspireert en vertrouwen dat dit zal werken. Tijd hiervoor vrijmaken kan lastig zijn. Het is een van de hoofdredenen waarom ik als freelancer werk. Vertrouwen is ook niet gemakkelijk. Alleen door te oefenen kweek je het vertrouwen die je nodig hebt om tijd te nemen.

Dus, wat doe ik dan met mijn tijd?

 • Lezen of audioboeken luisteren. Gisteren luisterde ik naar een audioboek terwijl ik de badkamer aan het poetsen was. Halverwege de badkamer kwam er een idee in me op en rende ik de trap af om het tegen Bas, mijn man, te vertellen. Het verhaal dat ik luisterde inspireerde mij en er kwam een sprankeltje creativiteit vrij.
 • Een klein, spontaan handwerkproject starten. Gisteren begon ik aan het borduren van een paar bloemen op mijn spijkerjas. Dit project was niet gepland maar ik wilde het wel al lang proberen. Omdat ik de borduursteek niet kende, moest ik me concentreren op wat ik aan het doen was zonder dat het al te lastig was. Dit zorgde voor ontspanning maar ook voor inspiratie.
 • Door het bos wandelen. Het bos is mijn lievelingsplek om te zijn. Daar gaan wandelen inspireert mij altijd en zorgt er voor dat er allerlei kleine sprankeltjes creativiteit vrijkomen.
 • Beschrijven hoe ik me voel. Met een notitieboek in de hand stel ik mezelf vragen zoals Wat voel ik? Waar voel ik dat? en Wanneer voelde ik dit nog meer? Ik probeer geen oplossingen te bedenken maar probeer gewoon te onderzoeken wat ik voel.
 • Muziek luisteren van inspirerende muzikanten. Zo herinner ik mijzelf aan hoe zij telkens 2 stappen achteruit en 1 vooruit zijn gegaan. Het doet me goed om te weten dat zij ook telkens hun creativiteit opnieuw vonden.
 • Tóch aan de slag gaan. Dit vind ik altijd een ingewikkelde. Soms gaat het, als ik eenmaal ga zitten en gewoon begin, als een speer. Soms vraag ik me een uur later af waar ik aan begonnen ben.

“Wat ben jij een creatief persoon Charlie!” het is een compliment dat ik met veel liefde ontvang. Op de dagen waarop ik mij wat minder creatief voel, is het wat moeilijker om te ontvangen. Maar, ik kom er wel altijd weer. Ik weet heel zeker dat het jou ook gaat lukken!

Over Charlie

Charlie is tekstschrijver en content creator. Haar artikelen over natuurlijk en ontspannen leven staan vol met informatie die jonge vrouwen helpen om het leven wat relaxter en duurzamer in te kunnen richten. Ze is fervent handwerkster en organiseert wekelijks de Online Handwerk Club. Charlie schrijft maandelijks een blog voor Handmade in Holland vol met tips en tricks voor iedereen die zelf met handgemaakt aan de slag wilt.

Nieuwsgierig naar hoe jij een ontspannen en natuurlijk leven zou kunnen leiden? Kijk dan op charlingual.com. Charlie is ook te vinden op Instagram in op YouTube.