Kansen zien en pakken!

De kansen liggen voor het oprapen. Ja, maar echt! Als je goed kijkt en oplet, dan zijn er zoveel opties en kansen die je kunt aanpakken. Ik help je graag met een paar inzichten en tips waardoor jij hopelijk voortaan de kansen die er al zijn of in de toekomst op je pad komen beter ziet en meer durft te pakken.

Veel kansen en opties ‘liggen’ al voor je. Dit zijn kansen die je ooit door mensen zijn aangeboden of die ‘er gewoon zijn’ door de positie, de maatschappij of community waarin je je bevindt. Hier hoef je niets extra’s voor te regelen, niet te onderhandelen of iemand voor te bedanken zelfs… Het enige wat je hoeft te doen is de kans te zien en pakken.

Een heel simpel voorbeeld is dat je Handmadeinholland kunt taggen in je foto’s van jouw handgemaakte producten op instagram. (Tag mij echt ‘in de foto’, niet in de tekst.) Hierdoor komt deze foto automatisch op de ‘foto’s van mij’ pagina op het account van Handmadeinholland te staan. Zo is jouw foto ineens makkelijk te vinden voor alle volgers van Handmadeinholland!

Andere kansen worden je aangereikt door andere mensen en bedrijven. Soms heel duidelijk, soms iets subtieler waardoor ze snel over het hoofd worden gezien. Ik zou haast durven te stellen dat in elk gesprek minstens één kans te vinden is, maar als je oplettender wordt kun je in bijna elke zin een kans herkennen. Iemand die je een compliment geeft over je werk is een nieuwe fan en dus potentiële toekomstige klant. Kans! Een handmade collega die je laat weten dat ze je stijl heel tof vind is misschien wel in voor een toffe samenwerking, in welke vorm dan ook. Kans!

Dont forget: Ook negatieve opmerkingen, retouren en klachten zijn kansen. Deze aspecten kun je aanpakken om de situatie een volgende keer te voorkomen en je kunt van deze sceptische/teleurgestelde/neutrale persoon een van je grootste fans maken door goede service te verlenen.

Een beetje zweverig, maar er zijn ook kansen verstopt in de wereld om je heen. Ik kan echt overal inspiratie uit halen, waardoor er overal waar ik kom kansen zijn voor nieuwe projecten en concepten. Jij moet alleen wel zo oplettend zijn om de kansen te zien en zo stoer zijn om de kans te pakken en vervolgstappen te zetten richting de uitwerking.

Een paar concrete tips:
1. Houd je ogen open; kijk om je heen op social media, internet en in de echte wereld.
2. Ga het gesprek aan. Antwoord altijd op berichten die jouw kant op komen (bij voorkeur met meer dan alleen “lief, dankjewel”) of ga zelf het gesprek aan binnen jouw netwerk. Gewoon eens een praatje maken, zonder directe bijbedoelingen.
3. Luister en lees goed. Let op wat er écht gezegd wordt, zit in het bericht ergens een mogelijk aanbod verstopt?
4. Trek de stoute schoenen aan. Zie je ergens een kans die je graag zou pakken, ga er dan voor! Stuur diegene een enthousiast bericht, bel die contactpersoon op en mail die gave pitch. En wacht niet te lang daarmee, maar start het gesprek alvast. De fijne details kunnen jullie samen wel uitwerken, zodra het concept staat en jij weet wat jij zou willen is het tijd.

Je hoeft dit alles trouwens niet spannend te vinden en niet bang te zijn dat je de ander lastig valt met je verhaal of voorstel. Jij zou het voorstel niet doen als je zelf niet zou denken dat het supertof zou zijn, voor jullie beide. En de ander kan en mag altijd aangeven dat ze geen interesse hebben, het is niet aan jou om dat van tevoren al in te vullen.


Houd jij van dit soort positieve en motiverende inzichten en tips? Meld je dan aan voor de HIH nieuwsbrief en je krijgt regelmatig fijne ondernemerstips en natuurlijk leuke nieuwtjes uit onze creatieve community. Abonneren op deze mailinglijst kan op deze pagina.

In mijn e-book ‘Gids voor (startende) creatieve ondernemers’ vind je trouwens een heel hoofdstuk met tips en adviezen om meer uit Instagram te halen. Én een hoofdstuk over zelfvertrouwen als maker en ondernemer, waardoor je die kansen die op je pad komen sneller durft aan te pakken en zonder moeite mailtjes durft uit te sturen met een pitch voor een toffe samenwerking. Voor meer info over deze praktische gids klik je op onderstaande afbeelding.