Jezelf serieus nemen als ondernemer – 6 adviezen

Vind je het lastig om jezelf te zien als ondernemer? Beschrijf jij je webshop als winkeltje of een uit de hand gelopen hobby? Wil je graag meer uit je onderneming halen maar blijf je steken op een soort ‘hobby niveau’? Dan helpen deze tips je wellicht om jezelf als ondernemer serieuzer te nemen waardoor je stappen kunt maken om je bedrijf serieuzer te maken. Here we go!

1.  Een goede werkplek.
Opgeruimd bureau, goed licht, geen afleiding.
Haken aan een opdracht of wat simpele administratieklusjes mag je ook wel een keer op de bank doen, maar ben je je website aan het bouwen, productfoto’s aan het maken of belastingaangifte aan het doen zorg dan dat je een professionele omgeving hebt om je goed te kunnen focussen.

2. Plan je werktijden.
Ongeacht of je fulltime onderneemt of dat je nog deels in loondienst werkt, rooster je werktijden in in je agenda. Al is het maar een uurtje per dag of een paar uurtjes in de week. Deze uren werk je aan je bedrijf en aan niets anders. Zorg dat je niet afgeleid kunt worden door bijvoorbeeld je telefoon,  huisgenoten en huishouden and get to it!

Vooral voor thuiswerkende ondernemers is dit een handige en belangrijke tip om mee te nemen om te voorkomen dat je de hele dag heen en weer rent tussen de wasmachine en je computer en oh, nu is het alweer tijd om de kids op te halen… Maak een planning en nog belangrijker; houd je eraan! Luisteren naar de baas, ook al ben je eigen baas.

3. Een goede prijs.
Je bent geen hobbyist (meer) dus reken een realistische prijs voor je product of dienst. Reken of werk toe naar een goed uurloon in deze prijs. Je prijzen hebben (onbewust) veel te maken met hoe professioneel jij overkomt, niet alleen op je klant maar ook op jezelf.

Hoe bepaal je een goede prijs? Daar zijn verschillende formules voor en hele boeken over te schrijven, kort gezegd komt het neer op het volgende. Zorg dat de kosten worden gedekt, dat zijn in elk geval je gebruikte materialen en je uren, daarnaast zorg je voor een stukje winst. Zonder winst kan een bedrijf niet investeren en dus niet groeien.

4. Doe een (grote) investering.
Koop een goede camera voor productfoto’s, een nieuwe laptop, fijne bureaustoel of investeer in kennis. Dit soort investeringen vergroten de kwaliteit van je werk, jouw ‘levenskwaliteit’ tijdens je werk, helpen bij comfort en zelfvertrouwen. En wellicht werk je nét even iets harder om de investering zo snel mogelijk terug te verdienen.

5. Gebruik serieuze taal.
Het breekt mijn ondernemershart als ik mensen hoor zeggen dat hun bedrijfje twee jaar bestaat of dat ze hun winkeltje weer gevuld hebben met leuke spulletjes. Nu je ingeschreven staat bij de KvK, boekhouding voert en echte klanten hebt heb je gewoon een bedrijf, je bent ondernemer.
Gebruik dus geen verkleinwoorden, nergens voor nodig om je bedrijf of producten klein te houden. En zeg bijvoorbeeld ook niet ‘het is een uit de hand gelopen hobby’, maar liever ‘ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt’. Zelfde inhoud, serieuzere taal.

Door serieuzere taal te gebruiken ga je serieuzere gedachten vormen, krijg je meer vertrouwen in jezelf en je bedrijf en ga je er vervolgens ook naar handelen.
Naast dat het dus een enorm effect heeft op jezelf straal je hiermee ook een professionelere vibe uit naar buiten natuurlijk. Ook een eenmanszaak, een ambachtsman (of –vrouw) en een creatieve onderneming mag, kan en behoort een écht bedrijf te zijn.

6. Maak berekeningen en een plan.
Waar wil je heen en wat moet je doen om hier te komen? Als hobbyist kun je lekker doen wat je leuk vind, maar jij hebt (nu) een serieuze business en dat is serious business. Bereken bijvoorbeeld hoeveel winst je daadwerkelijk aan een product of het einde van een maand overhoudt, bereken hoeveel omzet je moet draaien om jouw ideale loon uit te keren. Weet waar je staat en waar je heen wilt en maak een plan voor hoe je daar gaat komen.

Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Ik help je graag je focus bepalen en de eerste stappen te vaststellen die jij kunt zetten naar een succesvolle(re) onderneming. Met één uurtje coaching heb jij zo voldoende handvatten om lekker aan de slag te gaan. De pagina met informatie over coaching is nog niet online, maar stuur me gerust een e-mail of berichtje op instagram (@handmadeinholland) als je vragen of interesse hebt!

Deze tips komen uit een lijst van 10 manieren om jezelf serieuzer te nemen als (startende) creatieve ondernemer die ik deelde in de eerste maand van de Makersclub. Like what you see? Overweeg dan om lid te worden van dit informatieve, gezellige en motiverende instagram account. Je kunt op het moment dat je aansluit alle berichten teruglezen tot begin september. Op deze pagina vind je meer informatie over de Makersclub.