Handwerk seizoen

Ken je dat, dat je buiten bent en je je adem als een wolkje ziet verschijnen? De eerste dag dat ik mijn eigen adem buiten kan zien, is voor mij altijd de eerste dag van het handwerkseizoen. Dikke truien breien, zachte sjaals haken en geborduurde taferelen in borduurringen maken. Tijdens het handwerkseizoen wordt handwerken weer helemaal hip. Hoewel ik ieder dag van het jaar tijd maak voor mijn handwerkprojecten, zijn er mensen die echt wachten op het handwerkseizoen. Waar wachten ze dan op? En waarom handwerken we meer als het buiten koud is? Ik ging op onderzoek uit.

Kriebelende handwerkhanden

Mijn ideale handwerkdag is gevuld met vallende sneeuw, een fijn handwerkproject, talloze mokken thee en een heerlijk warme open haard. Of een dag gehuld in dekens, wollen sokken en warme polswarmers met een breiproject op schoot in de tuin tussen de voorjaarsbloemen. Of wat dacht je van een dag aan het zwembad in Mexico? Met een cocktail in de ene hand en een borduurproject in de andere hand? Of, tot slot, een frisse herfstdag met warme chocomel, een haakproject en een fijn audioboek? Zoals je ziet, kan ik ieder moment van het jaar genieten van een handwerkproject. Toch is er een grote groep handwerkers die ieder jaar weer zit te wachten op het handwerkseizoen. Zij handwerken alleen als het buiten koud en binnen warm is. Hoe kan dat toch?

Handwerken, vanouds op de kortste dagen

Er is best een logische verklaring voor. Vroeger, toen de meeste mensen boeren of jagers waren, was het dragen van wollen truien, polswarmers en sokken een heel gewoon iets. Omdat het leven op de boerderij in het voorjaar, de zomer en de herfst ontzettend druk was, werd er toen niet gehandwerkt. In de winter, als de zon vroeg onder ging en pas laat weer op kwam, werd er daarom volop aan handwerkprojecten gewerkt. Ook waren de handwerksters van toen afhankelijk van hun schapen en het wol dat aan het begin van de zomer geschoren wordt. Pas geschoren wol kan niet zomaar meteen gebruikt worden. Het moet eerst een heel proces van wassen, drogen en spinnen doorstaan voordat er daadwerkelijk bolletjes klaarliggen. Veel mensen die nog niet zo bekend met handwerken zijn, hebben het (verkeerde) beeld dat er alleen maar met kriebelwol wordt gewerkt. Inmiddels is dat gelukkig niet meer zo. Er zijn immers talloze soorten garen waar je uit kunt kiezen. Voor ieder project en seizoen is er wel een ander, fijn soort garen te vinden.

Het hele jaar door maker zijn

Hoewel handwerken wel een duidelijk hoogtepunt kent in het jaar, zijn er voldoende mensen die het hele jaar door maken. Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik zo iemand ben. Handwerker zijn, of überhaupt maker zijn, is zo’n groot onderdeel van mijn leven (het is niet voor niets mijn baan om hierover te schrijven) dat ik me niet wil beperken tot een seizoen. Ieder seizoen brengt weer andere, toffe projecten met zich mee en ik heb altijd ideeën van projecten die ik graag zou willen haken, breien of borduren.Gelukkig zijn er steeds meer mensen die het hele jaar door genieten van handwerken. Ik hoop dat ik met mijn Online Handwerk Dagboek nog veel meer mensen mag inspireren om heel het jaar door zelf aan de slag te gaan! Gelukkig zijn er voldoende projecten waar je het hele jaar aan kunt werken.

Deze handwerkprojecten kunnen echt het hele jaar door

Als het aan mij ligt, handwerk ik iedere dag. Niet alleen met -3 ℃ maar ook als het 25+℃ is! Aan welk project je aan welke seizoen werkt, dat ligt vaak aan het soort garen waar je mee werkt. Zo is een project met acrylgaren in de zomer bijvoorbeeld enorm warm. Een project met katoenen garen is wel perfect voor op de warmste dagen. Een overzichtje van projecten waar je echt het hele jaar door aan kunt werken:

 • Handtassen
 • Luchtige topjes
 • Gebreide sokken
 • Zomerse sjaals
 • Speenknuffeltjes
 • Patches voor op jassen
 • Deco popjes
 • Speelgoed
 • Kussenhoezen
 • Cactussen
 • Mandala’s
 • Poncho’s
 • Verjaardagskronen
 • Warme sjaals
 • Gebreide vesten
 • Gehaakte jurkjes
 • Een onesiegurumi

Heerlijk handwerken, in elk seizoen!

Terwijl ik deze blog voorbereid, hoor ik de trui die ik momenteel aan het breien ben mijn naam roepen. Het roept me met hetzelfde stemmetje als mijn geborduurde herfstproject, onesiegurumi en gehaakte sjaal mij de laatste weken telkens riepen. Wat ben ik toch dol op handwerkprojecten. In ieder seizoen en op elk moment!

Over Charlie

Charlie is tekstschrijver en content creator. Haar artikelen over natuurlijk en ontspannen leven staan vol met informatie die jonge vrouwen helpen om het leven wat relaxter en duurzamer in te kunnen richten. Ze is fervent handwerkster en organiseert wekelijks de Online Handwerk Club. Charlie schrijft maandelijks een blog voor Handmade in Holland vol met tips en tricks voor iedereen die zelf met handgemaakt aan de slag wilt.

Nieuwsgierig naar hoe jij een ontspannen en natuurlijk leven zou kunnen leiden? Kijk dan op charlingual.com. Charlie is ook te vinden op Instagram in op YouTube.