Geef handmade dit seizoen

Kerstmis staat al bijna voor de deur en dit jaar vieren we het waarschijnlijk allemaal iets anders dan andere jaren. Nu we minder bij elkaar kunnen komen is het des te belangrijker om te laten weten dat je aan iemand denkt. Een handgemaakt kaartje en/of cadeau heeft รฉcht extra waarde als je het mij vraagt en in deze extra lange blog vertel ik je graag waarom, waar je dat kunt shoppen of hoe je dat zelf kunt maken.

Handig om te weten; de onderstreepte woorden in deze blog zijn linkjes bij de tips die er worden gegeven.

IMG_9038

Creaties en foto: @anoukbohmer

De meerwaarde van handgemaakt

Handgemaakte items hebben zoveel meerwaarde ten opzichte van producten uit de schappen van grote ketens, massaal gemaakt in fabrieken. Jij, als liefhebber van handgemaakt, weet er vast ook een aantal te noemen, maar ik benoem ook graag nog even mijn favoriete voordelen aan het kopen van Nederlandse makers.

 • Originaliteit: het is toch veel leuker om een origineel of zelfs uniek cadeau te geven en krijgen dan iets uit de standaard schappen?
 • Passie, ambacht en vakmanschap: makers investeren enorm veel tijd in hun vak, dat zie en voel je terug in hun creaties.
 • Je kunt er lang van genieten: makers kiezen graag voor mooie en goede materialen, daardoor gaat een handgemaakt item veelal langer mee dan een massa geproduceerd item uit de (budget)winkel.ย 
 • Duurzaamheid: als aanvulling op bovenstaand argument doen veel creatieve makers en ondernemers nog een stapje extra en kiezen ze vaker voor duurzame materialen, hergebruiken verpakkingen en verspillen minder dan grote(re) bedrijven.
 • Lokaal: door te bestellen bij Nederlandse makers en webshops steun je de lokale economie in plaats van grote multinationals. Dit scheelt dan ook nog eens CO2 uitstoot doordat er minder transport plaatsvindt.
 • Persoonlijker: shop handgemaakt dan heb je een enorm korte verbinding met de maker van het item. In 99% van de gevallen zal jouw bestelling gemaakt, ingepakt en verzonden zijn door de maker zelf en het leukste is nog als je er een handgeschreven kaartje bij krijgt als bewijs daarvan.
 • Goede doelen: heel wat makers die ik ken zetten zich in voor goede doelen door creaties of een deel van hun omzet te doneren. Hoe een fijn gevoel is het om met het kopen van mooie dingen meteen een mooi initiatief te helpen.ย 

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik denk dat je het inmiddels wel snapt? ๐Ÿ˜‰ Weet jij nog een mooie reden om handgemaakt te shoppen dan mag je die in de reacties onder deze Instagram post achterlaten. Zo kunnen we samen misschien nog meer mensen aanmoedigen!

Where to shop?

Vind jij het lastig om toffe handgemaakte items te vinden? Ben je op zoek naar een specifiek product en ken jij nog geen maker(s) die je daarin kunnen voorzien? Ik help je graag een handje met wat tips voor plekken waar je hobbymatige makers, creatieve ondernemers en hun mooie producten kunt vinden.

 • Etsy: een internationaal verkoopplatform voor handgemaakte producten. Vul je zoekterm in en filter de resultaten op ‘Verkopers uit Nederland’ om lokale makers te steunen.
 • Handwerkmarkt: een Nederlands platform voor handgemaakt. Het platform is nog vrij jong, maar staat al vol met honderden items van Nederlandse makers! Bovendien hebben ze een uniek goede doelen systeem waarmee de verkopers gezamenlijk hele mooie bedragen inzamelen.
 • Conceptstores: veel conceptstores en ‘shop in shop’-winkels hebben handgemaakte producten in de schappen liggen. Een aantal van dit soort winkels die ik al een tijdje op Instagram volg zijn deze; Made Conceptstore (Den Haag),ย Winkel vol Winkeltjesย (Utrecht),ย The Maker Storeย (Amsterdam) enย Zaansch Faamย (Zaandam). Een beetje speuren of rondvragen en je hebt zo nog een paar van dit soort mooie adresjes.
 • Instagram: op instagram vind je zoveel getalenteerde makers! Zoek maar eens op hashtags als #handgemaakt #madeinnl #hetjaarvanhandgemaakt of #handmadeinholland. Ook via mijn account op Instagramย  (@handmadeinholland) zijn meer dan duizend Nederlandse makers te vinden! Check de foto’s op mijn feed, de hoogtepunten met de titel ‘shoutouts’ en de accounts die ik volg via ‘volgend’ dat je rechts bovenin vind.

Wat zijn jouw favoriete adresjes om handgemaakt te shoppen? Laat het weten onder de Instagram post of stuur me een DM met jouw tips. Misschien zet ik deze maker dan binnenkort eens in de spotlight.

Illustratie: @muchable.nl

Do it yourself!

Houd jij van creatieve hobby’s en heb je nog wat extra vrije uurtjes, waarom maak je je kerstcadeaus dan niet zelf? Of geef wat creativiteit cadeau met een online workshop of DIY-pakket onder de boom.

 • Youtube: zoek op handwerktechniek of het type creatie dat je wilt maken met het woord ‘tutorial’ erachter en je zult menig video met uitleg vinden. Populaire termen zijn ‘macrame’, ‘wall art’, ‘handmade Christmas gift’.ย 
  Tip: heb je moeite met het volgen van een Engelse uitleg, zoek dan in Nederlandse termen om alleen Nederlandstalige tutorials te zien.
 • Workshops via makers: volg een lesje of een hele cursus direct bij een maker die jij bewondert en leer zo zelf dat gave item te maken. Een aantal makers die ik ken die (online) workshops aanbieden zijn Viltbloemist, Studio Cooliejoelie,ย Bij Sfeergoedย enย AnyDress.
 • DIY-pakketten: alle materialen en een (video)uitleg in een pakket zodat je direct zelf aan de slag kunt! Leuk om zelf de maken en het resultaat cadeau te geven รณf geef het pakket als cadeau voor de feestdagen. Een aantal leuke shops met DIY-pakketten;ย Imakin, September18, MarjanneMaaktย en Iris Borduurt.

Heb jij een toffe DIY-tip of tutorial? Let me know! Ik verspreid graag leuke DIY-nieuwtjes via Instagram en de blog.

Handgemaakt komt rรฉcht uit het hart en is daarmee een prachtig en persoonlijk cadeau. Ga dus zelf aan de slag of zet een creatieve pro voor je aan het werk door een bestelling te plaatsen in een handmade shop.ย 

Creatief bezig zijn heerlijk ontspannend, inspirerend en leerzaam. Kom je er niet meer aan toe om zelf iets te maken of weet je niet zo goed wat je wilt kopen, geef dan een ‘doe-het-zelf’-cadeau. Een tegoedbon voor een workshop, een kant en klaar DIY-pakket of stel zelf een lief pakketje samen met mooie materialen en wat tips of een link naar een tutorial online.

Ik hoop dat deze blog jou heeft mogen inspireren tot een kerstcadeau met een handgemaakt tintje en wens je alvast hele Happy Handmade Holidays!

Liefs, Soraya