De magie van papier

Papier, nooit gedacht dat ik hier de rest van mijn leven mee bezig kan zijn. Jarenlang heb ik papier verzameld, het is tenslotte zonde om leuk of mooi papier weg te gooien.  Al snel kwam ik er achter dat papier een enorm veelzijdig materiaal is.

Van 2D naar 3D en andersom, iets wat glad is ruw maken en massief transparant. Naast de rekbaarheid is het materiaal ook snel en makkelijk voorhanden. Iedereen heeft het tenslotte in huis. Papier blijkt geen dag saai te zijn!

100% papier

Toen ik een aantal jaren geleden er voor koos om 100% met papier te gaan werken wist ik nog niet aan welk onderzoek en experiment ik begon! Met een passie en voorliefde voor creëren heb ik tijdens de kunstacademie en in mijn loopbaan als kunstvakdocent mij heel wat materialen eigen gemaakt.  Toen ik een aantal jaren geleden Studio Cooliejoelie oprichtte was het dan ook een moeilijke keuze om voor een materiaal te kiezen als uitgangspunt. Alles blijven doen is leuk, maar niet altijd even haalbaar. Ik koos voor een specialisme: papier.

Van passie naar product

Mijn voorliefde voor papier was geboren. Op de academie heb ik leren boekbinden op klassieke wijze. Een prachtige maar enorm arbeidsintensieve techniek om perfect uit te  kunnen voeren. Daarom gaf ik dit oude ambacht een nieuw jasje, een Moodbook. Hoe leuk is het om je eigen verzameling papieren, entreetickets, foto’s, kaarten en bonnetjes in een boek te verwerken. Gebruik dat ene mooie cadeaupapiertje als kaft en bind je eigen verzameling tot een uniek boek. Een boek dat je herinnert, waar je vrolijk van wordt of dat je inspireert. Je eigen Moodbook.

Een andere vorm van werken met papier die ik toepas is papiersnijkunst. Hierbij bewerk je het papier met een mesje. Je snijdt delen van het papier weg, waardoor de vorm zichtbaar wordt. Voor het snijden is het belangrijk om goed over het ontwerp na te denken. Want eenmaal uitgesneden is weg!

Naast mijn eigen originele papiersnijkunstwerken, welke te koop zijn in mijn webshop, ontwerp ik ook patronen waarmee andere mensen op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met deze techniek.

Illustreren met papier is een andere variatie waarbij je beelden in papier creëert. Niet een echte tekening of een collage maar anders. Geen kant en klare plaatjes uit tijdschriften, maar papier in verschillende kleuren en met verschillende patronen. Het kleurgebruik en de verschillende papiertexturen maken de lagen papier spannend om te zien.  Alle vrijheid om zelf vormen te maken of het verhaal te bedenken dat je wil uitbeelden. Dit kan figuratief  (iets voorstellen) of abstract zijn (zonder herkenbare voorstelling).

Het verbaast me iedere keer wat een prachtige beelden mensen kunnen creëren met deze techniek. We hebben allemaal ons eigen verhaal waardoor ieder werk uniek is.

Papierkunst hoeft niet altijd plat te zijn, de paper flowers is de uitkomst van mijn zoektocht van 2D naar 3D. Deze papieren bloemen in verschillende soorten en maten vullen de muur van mijn studio, ze vormen minituintjes in stolpen en zijn de basis de bloemenkransen. Voor het maken van deze bloemen komen verschillende technieken voor het werken met papier samen. Van knippen en plakken, tot vormen en verwerken tot een geheel.

Workshops

Om mijn passie voor papier te delen met anderen geef ik een grote variatie aan real life en online workshops. Ik heb DIY-pakketten ontwikkeld waarmee jij thuis zelf kennis kunt maken met de technieken die ik hierboven heb omschreven. Voor het boekbinden en de bloemenkrans van papier krijg je behalve een goed gevuld materialenpakket ook een instructievideo waarin ik je alles laat zien. Wil je een andere techniek leren, dan ben je altijd welkom in de studio op Texel of digitaal door te videobellen. Stuur gerust een berichtje om de mogelijkheden te bespreken.

Magie!

Eerder schreef ik al dat ik mijn leven lang bezig kan zijn met papier. Inmiddels werk ik ruim drie jaar met papier en ontdek ik telkens nieuwe technieken en invalshoeken. Het is magisch om te ontdekken wat er mogelijk is. 

Op dit moment experimenteer ik met papierklei. Kleine sculpturen die worden afgemaakt met een papieren ‘huid’ en aankleding. In dit werk zoek ik weer naar de grens van papier 3D verwerken en het creëren van texturen in de aankleding. Mocht het experiment slagen, dan komt ook hiervan binnenkort een workshop beschikbaar.

Een ding is zeker; papier is nooit saai. We hebben het allemaal in huis en je kunt er de mooiste dingen mee creëren. Mijn advies: laat je vooral niet afschrikken door de eenvoud van het materiaal, want niks is zo veelzijdig als papier. Ga aan de slag en ontdek zelf de magie van papier.

Over Karin

Karin is autonoom kunstenaar en startte een aantal jaar geleden haar bedrijf StudioCooliejoelie vanuit een diep verlangen om creativiteit, gezelligheid, ontspanning en plezier samen te laten komen. Vanuit haar ruime atelier op Texel creëert ze haar eigen werk en geeft ze verscheidene workshops om haar passie voor papier te delen. Meer bekijken en lezen over Karin en wat zij doet kan via onderstaande linkjes.