Creatieve projecten meenemen op vakantie

Halverwege deze maand gingen wij een paar dagen op vakantie. We hadden eerder al een fijn huisje in Nederland uitgezocht en waren van plan om daar de hele week van het zonnetje te genieten, te wandelen en gewoon even te ontspannen. En wat hoort bij ontspannen? Jawel! Een hele hutkoffer vol creatieve projecten!

Beslissen welke projecten mee mogen

Ik kan niet de enige zijn die dit verschrikkelijk lastig vindt, toch? Hoewel ik er deze keer voor heb gekozen om alléén het zomertopje waar ik al weken aan brei mee te nemen, heb ik in het verleden wel heel veel keuzestress gehad. Ik wilde niet alleen een breiproject meenemen, maar ook iets om te tekenen, het liefst ook iets dat ik nog nooit had gedaan en dan ook nog een boek meenemen om inspiratie uit te halen. Een flinke tas vol met creatieve project dus. Vorig jaar ging ik zelfs in m’n eentje een week weg met een rugzak die voor de helft gevuld was met bolletjes katoen! Uiteraard wil ik zoveel mogelijk tijd op vakantie spenderen aan creatief bezig zijn. Daar heb ik immers op vakantie tijd voor. Maar, het is niet altijd even handig.

Hoeveel projecten kun je meenemen?

Hoeveel project je meeneemt op vakantie ligt er natuurlijk aan op welke manier je gaat reizen. Je kunt er ook wel rekening mee houden hoeveel tijd je gaat hebben om te handwerken. Ga je op een stedentrip bijvoorbeeld? Dan is het wellicht niet zo handig om verschillende projecten mee te nemen. Je neemt meestal met een stedentrip slechts een kleine koffer mee en die wil je echt niet helemaal tot de nok vullen met projectjes. Maar, ben je van plan om met de auto naar een camping te rijden? Dan is de kans groot dat je de hele week tijd hebt om vanuit jouw luie campingstoel met verschillende projecten bezig te zijn. Zo zie je maar, ligt de hoeveelheid projecten die je mee kunt nemen volledig aan alle andere omstandigheden rondom jouw vakantie.

Creatief met opslagplek

Ben je nou toch een beetje koppig, net als ik, en wil je wat meer projecten meenemen? Dan is het verstandig om creatief om te gaan met opslagplek. Wat ik bij handwerkprojecten altijd fijn vind is om per project een projecttas te hebben. Vroeger deed ik dit helemaal niet. Dan pleurde ik mijn handwerkproject gewoon in mijn rugzak om er vervolgens achter te komen dat de helft van m’n steken per ongeluk waren verdwenen. Daarna kwam de tijd van de plastic ziplock tasjes (niet bepaald duurzaam!) maar inmiddels heb ik verschillende projectbags in huis. Ik ben dol op katoenen tasjes met een rustige subtiele print. Op handwerkmarkt staan verschillende verkopers die zulke projectbags verkopen. Die projectbags stop ik dan weer op verschillende plekken. Een project waar ik nog aan moet beginnen gaat onderin de koffer voor een rustig avondje handwerken. Een project gaat in mijn handtas of rugzak voor tijdens de reis en vaak gaat er nog een project in de koffer van mijn man. Gewoon voor de zekerheid.

Heb je alles wel bij je?

Inmiddels weet ik precies wat ik mee moet nemen als ik op vakantie ga zodat ik fijn aan mijn project kan werken. In het verleden vergat ik nog wel eens iets belangrijks. Zoals een patroon bijvoorbeeld. Niet bepaald handig…

De volgende materialen mag je echt niet vergeten:

  • Het patroon van jouw project
  • Het materiaal waar je jouw project van maakt
    (denk aan je wol, papier, stof, vilt, kraaltjes, oid.)
  • De benodigdheden om jouw project te kunnen maken
    (zoals brei- of haaknaalden, touw, ringetjes of sluiters, etc.)
  • Gereedschappen en materialen die je nodig hebt voor de afwerking
    (een stopnaald, schaar, lijm, etc.)

Als het goed is, heb je dan alles op een rijtje liggen. Gebruik dit lijstje vooral ook even als afvinklijst!

Wanneer aan welk project werken?

Zoals ik al zei, gaat er een project mee in mijn reistas. Op het vliegtuig bijvoorbeeld, neem ik iets kleins mee zoals een paar sokken die gebreid moeten worden. In de auto kan het alweer wat groter zijn zoals een trui. Er is tijdens het reizen vaak voldoende tijd om te tellen, zolang jij jouw project maar op tijd weglegt. Niets is zo vervelend als halverwege een project zijn om vervolgens halsoverkop van bus naar bus over te moeten stappen. Onderin mijn koffer neem ik dus ook altijd een project mee voor een rustig avondje op vakantie. Heerlijk op het terras, op het strand of in het bos handwerken. Daar kan ik zo van genieten! Natuurlijk vraagt zo’n nieuw project opzetten wel wat moeite maar het heeft ook wel wat fijns om zo’n vers project te starten op vakantie. Draag je bijvoorbeeld een trui die je op vakantie hebt gemaakt? Of een ketting? Of misschien maak je wel een eigen boek op vakantie. Je zult altijd terugdenken aan hoe de vakantie was. Heel tof vind ik dat!

Komt jouw project op vakantie af?

Bij mij meestal niet. Meestal ben ik toch ietsjes te optimistisch en neem ik veel teveel spullen met me mee om ooit af te kunnen krijgen. Maar stiekem vind ik dat helemaal niet erg. Wat is het toch heerlijk om de luxe te hebben om een keuze te maken van waar je aan wilt werken!

Over Charlie

Charlie is tekstschrijver en content creator. Haar artikelen over natuurlijk en ontspannen leven staan vol met informatie die jonge vrouwen helpen om het leven wat relaxter en duurzamer in te kunnen richten. Ze is fervent handwerkster en organiseert wekelijks de Online Handwerk Club. Charlie schrijft maandelijks een blog voor Handmade in Holland vol met tips en tricks voor iedereen die zelf met handgemaakt aan de slag wilt.

Nieuwsgierig naar hoe jij een ontspannen en natuurlijk leven zou kunnen leiden? Kijk dan op charlingual.com. Charlie is ook te vinden op Instagram in op YouTube.