Atelier op 8m2

Een toegewijde plek hebben voor je creativiteit doet wonderen – je project kúnnen laten liggen, je brein trainen om die plek te koppelen aan de ‘maak-kant’ van je hersenen en een plekje écht voor jou. Het hoeft niet groot, een hoekje in de keuken of een inbouwkast dat een bureautje wordt: hier zijn wat tips en tricks voor een functionele én fijne werkplek.

(Disclaimer: mijn man en ik leven het grootste gedeelte van het jaar uit ons busje, maar hebben wel lieve ouders/vrienden waar we wat spullen hebben staan – ik vooral grotere doekenen alles rondom mijn kunstafdrukken-winkel, zoals een printer en een deel van de voorraad)

Gebruik je ruimte optimaal

Ik ben naast een chaotische werker (na 5 minuten is er geen tafel of aanrecht oppervlak meer te zien😅) ook iemand die enorm geïnspireerd wordt door omgeving. Een verplaatsbaar atelier is dan natuurlijk helemáal geweldig, en ik vind het ook prettig om niet altijd op hetzelfde plekje te hoeven werken. Daarom hebben we naast een vrij grote tafel die uit de kast klapt (Ivar van de ikea!) ook een soort tekentafel/ezel aan de muur bevestigd . Perfecte stahoogte en naast geschikt om creatief aan te werken ook functioneel als standing desk voor mijn laptop. Mijn vader maakte die van mij, maar je kunt dit ook namaken met een tekentafel en scharnier. Een ezel of zogenaamd french cleat systeem aan de muur is het overwegen waard: het neemt vrijwel geen ruimte in beslag en je klapt het makkelijk weg aan het eind van je sessie.
Maak ook liever meer kastruimte (of planken aan je muur, boven een deur langs bijvoorbeeld is ook tof!) om te voorkomen dat je bureautje constant vol ligt. Een opgeruimde werkplek nodigt uit en biedt ruimte voor creatieve explosies.

Álles. Heeft. Een. Plek.

De oppervlakten zijn misschien dan snel gevuld: maar als alles een vaste plek heeft is het ook zo weer opgeruimd. Kratjes, bakjes en doosjes zijn echt top! Het scheelt niet alleen een hoop losse troepjes en veel tijd voor we gaan rijden (geen verfpotten die door de bus stuiteren, not on my watch!) – ik kan zo ook makkelijk  m’n verf meesleuren als ik weer eens een mooi plekje buiten de bus spot 😊 Grotere kratten zijn multifunctioneel: naast opslag, gebruik ik ze ook graag als tafeltje voor mijn palet, schetsboek en laptop én zijn ze enorm handig als display op kunstmarkten.

Papier en schilderdoeken liggen op planken in onze ‘tafelkast’. Door meerdere planken dicht onder elkaar te bevestigen is er voldoende ruimte voor de voorraad papieren/doeken, schilderijen die liggen te drogen én een nat olieverf palet.

Deze ‘tafelkast’ helpt mij énorm mijn projecten aan het eind van de dag veilig op te bergen. De ezel klapt (meestal) weer in en het atelier is weer helemaal een huisje. Voor mij – omdat het ook mijn baan is – is die scheiding belangrijk. Opruimen aan het eind van de dag betekent ook: nu is de werkdag voorbij.

De materialen die ik vrijwel elke dag gebruik zijn binnen handbereik: je wilt natuurlijk niet je flow steeds onderbreken om van onderin de kast iets uit die ene doos te graven. Zo naaide mijn moeder (I know, echt fijn die handige ouders) bijvoorbeeld een simpele penselenzak van een lap stof en een latje. Verf, medium en papier ligt binnen handbereik – dingen als gesso en vernis liggen ietsje verderop.

En misschien wel de belangrijkste tip: gebruik je iets niet? Geef het weg!

Vaste maten en grootverpakkingen

Door de tijd heen leer je je favoriete materialen steeds beter kennen – die specifieke kleur geel, een reukloze verdunner, die speciale tape.. – en hoe gek het misschien klinkt: grote verpakkingen zijn zo veel makkelijker efficiënt op te bergen! Liever 1 grote pot wit, dan 5 verschillende kleinere die niet te stapelen zijn. Als je zover bent, is het zeker de investering waard!

Ik heb een lijst gemaakt met de materialen die ik het liefst gebruik. Wil jij weten wat mijn favorieten zijn? Download hier mijn ‘favoriete materialen’ lijst

Standaard formaten schilderdoek (doek op rol kopen en leren opspannen is ook erg aan te raden) en standaard formaten papier maakt dat je je werkplek hierop kunt inrichten. Houd je bij het kiezen ook nog standaard formaten voor passe-partouts en lijsten aan, dan bespaar je jezelf later ook nog een hoop zoekwerk naar een geschikte lijst!

Klaarzetten als ritueel

Soms is de drempel om te gaan maken best groot en is daadwerkelijk iets op papier zetten misschien nog wel moeilijker. Door de jaren heen heb ik gemerkt hoe een vaste plekje daarbij kan helpen. De plek zelf communiceert al: oké, nu gaan we lekker aan de slag! Door daarnaast een ritueel te maken van het klaarzetten van alle benodigdheden train jij je brein om ruimte te maken voor flow. Fysieke handelingen halen je uit je denken en naar het nu.

Bij mij gaat bijvoorbeeld eerst de ketel op het vuur voor een kopje koffie. Vervolgens klap ik de ezel uit, zet ik mijn palet klaar en komt mijn schetsboek tevoorschijn. Ik vul een pot met verdunner en zoek een fijne pen. Mijn ‘flow muziek’ afspeellijst gaat aan en soms een kaarsje. Mijn telefoon gaat op ‘niet storen’ en dan begin ik eerst met wat schrijven en vervolgens met schetsen. Soms teken ik iets wat ik zie, soms teken ik iets aan de hand van een foto die ik eerder maakte,  met het doel dat mijn hand in beweging komt: vanuit daar stroomt het wel!

Verleid jezelf tot creatie

Maak je werkplekje zo aantrekkelijk mogelijk: versier het met plantjes en kunstwerken van je favoriete kunstenaars, woorden die je inspireren en schatten van je liefste momenten. Je creativiteit draag je altijd bij je, maar een fijne werkplek laat het thuiskomen. Het nestelt zich in de bank, rekt zicht uit en ontspant: klaar om te geven en je te verrassen.

Over Lieke

HIH gastblogger Lieke Koster combineert haar passies voor avontuur en creëren als reizende kunstenaar. In haar vaste rubriek neemt ze je elke 6 weken mee in haar reizen en vertelt ze over haar bijzondere belevenissen. Al deze ervaringen zie je terug in Lieke’s impressionistische schilderkunst in thema’s als verwondering, slow living, groei en empathie.

Wil jij meer van Lieke’s avonturen meekrijgen? Schrijf je dan in voor een kunstabonnement. Dan ontvang je elke maand een fine-art print of originele schets in je brievenbus – altijd geïnspireerd door de avonturen van die maand.

Linkjes
Website: www.liekekoster.com
Instagram met nadruk op haar kunst: www.instagram.com/lieke_koster
Instagram met nadruk op hun reizen: www.instagram.com/littlemywanders