Ananasleer – ips Leerlab

Een tijdje geleden kreeg ik een berichtje van Irena van ips Leerlab, met de vraag of zij een cadeautje voor mij mocht maken. Nou ben ik niet héél erg fan van leer, maar toen deze tassenkunstenares me liet weten dat ze ook met ananasleer werkt werd ik meteen enthousiast! Vanuit dit enthousiasme en dank voor het waanzinnige cadeau vertel ik jullie graag meer over dit materiaal en Irena’s mooie bedrijf.

Als kind wilde Irena schoenmaker worden, maar koos na de middelbare school toch voor iets anders. Zeven jaar geleden zette het overlijden van haar moeder haar aan het denken, deed ze nog wel wat haar gelukkig maakte? Ze gooide het roer om en ging alsnog haar droom achterna om met leer te gaan werken. Irena volgde een opleiding tot tassenmaker en ontwerpen en opende vervolgens haar Leerlab in Nijmegen.

In het Leerlab werkt Irena fulltime aan haar eigen collecties tassen, clutches, portemonees en andere accessoires en begeleid ze anderen met het maken van hun eigen creaties. In het open atelier zijn creatieven welkom te komen werken met hun eigen leer of kunnen leer en fournituren aanschaffen in het Leerlab. Daarnaast geeft ze vrijwel wekelijks workshops waarin de deelnemers van A tot Z leren hun eigen tas te maken. (Workshops en zelfstandig werken in het Leerlab gaat helemaal Corona-proof!)

“Ik hou van de sociale contacten met klanten en deel graag mijn kennis, geniet van de creaties die in mijn atelier door anderen zijn gemaakt. Ben enorm blij dat ik mijn hart ben gevolgd!”

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij ips Leerlab. Leer is een duurzaam materiaal en omdat Irena gebruik maakt van leer uit de vleesindustrie, is het dier niet gedood voor het leer. Maar voor een ieder met een vegan lifestyle wilde Irena een mooi alternatief bieden dat óók duurzaam is! Na wat onderzoek kwam ze uit op Piñatex, een leer-achtig materiaal gemaakt van ananasvezels. Dit innovatieve materiaal is erg soepel en heeft een prachtige structuur. De ananasbladeren waaruit de stof wordt gemaakt zijn een bijproduct van de huidige voedingscultuur, net als het leer uit de vleesindustrie, maar dan plantaardig!

Irena liet me de kleuren Piñatex zien die zij in huis had en vroeg me naar mijn voorkeur. Omdat ik na enkele weken nóg geen keuze kon maken (want wauw!) gaf ik haar artistieke vrijheid; “Maak er maar wat moois van, ik vertrouw je.” Voor en tijdens het maakproces hield Irena me steeds op de hoogte met foto’s en stelde wat vragen om de tas zoveel mogelijk naar mijn wens en voorkeuren te kunnen maken. Diezelfde dag nog stuurde ze het pakket naar me op, wat een service!

Het resultaat: een tas model Jip in de kleuren blauw en kaneel, een kleine portemonnee Tatum in goud Piñatex en als verrassing nog een gouden sleutelhanger in hartvorm.

De kleuren zijn in het echt nog mooier dan op de foto’s en hebben een fijne vintage vibe! Het materiaal is inderdaad erg soepel en bijzonder licht en de structuur maakt het vanaf een afstand haast niet te onderscheiden van echt leer. Het gouden Piñatex lijkt iets papier-achtiger qua structuur en is érg shiny! Slimme zet van Irena om het portemonneetje in deze kleur te maken, want hij schijnt je zo tegemoet uit je tas zodat je niet drie kwartier hoeft te graven en zoeken. (Dat probleem kent elke vrouw denk ik wel?)
Alles is afgewerkt met bronzen klinknagels, haakjes, ringetjes en rits wat ik in combinatie met de ‘dusty’ kleuren een heerlijke sfeer vind neerzetten. En in de details van de afwerking zie je gewoon dat de items gemaakt zijn door een echte ambachtsvrouw!

Dankjewel Irena, voor dit prachtige cadeau!

Ben jij op zoek naar een mooie tas of accessoire van rund- of ananasleer, neem dan zeker even een kijkje op ipsleerlab.nl . Ga zelf aan de slag, bestel iets uit de shop of geef Irena een leuke opdracht en geniet jarenlang van een uniek en duurzaam product!

Linkjes:
Webshop: www.ipsleerlab.nl
Instagram: www.instagram.com/ipsleerlab/