5 tips om duurzamer te ondernemen

Om het milieu denken, recyclen, hergebruiken: het is niet alleen maar mooi meegenomen, het wordt steeds belangrijker! Je hoort de natuur er bijna letterlijk om smeken (help mij! Help mij!), maar ook steeds meer consumenten maken heel bewust hun keuzes. Alleen… waar moet je in hemelsnaam beginnen? Of ben je eigenlijk al best milieubewust bezig?

Met mijn bedrijf Houtmoed.nl doe ik mijn best zo duurzaam mogelijk te zijn, door te kiezen voor hergebruik en duurzame materialen. Niet dat ik heilig ben, maar je moet ergens beginnen toch? Vanuit mijn ervaring heb ik in dit blog 5 simpele tips voor jou om duurzamer te ondernemen.

1. Het is het innerlijk dat telt!

Je krijgt zelf waarschijnlijk ook geregeld een bezorger met pakketten aan de deur. Bewaar deze dozen en hergebruik ze om zelf te verzenden! Dit is echt de eenvoudigste manier en steeds meer ondernemers kiezen hier voor.

Doe dit echter liever niet voor breekbare materialen: karton dat al eens is gevallen, beschermt de inhoud tijdens een tweede verzendavontuur lang niet meer zo goed. In dat geval kun je natuurlijk altijd kiezen voor verzenddozen die gemaakt zijn van gerecycled karton.

Ben je bezorgd om de mening van je klanten? Verklaar je keuze dan in of op de verpakking met een beetje humor zoals op deze foto.

2. Kies je basismateriaal

Waarmee maak jij je producten? Kies je voor natuurlijk of gerecycled materiaal? Voor de papieren producten van Houtmoed kies ik bijvoorbeeld voor gerecycled papier.

Er lonkt natuurlijk altijd productie in China. Lage inkoopkosten, meer winst… De keuze staat je natuurlijk vrij en ik wil je ook zeker geen schuldgevoel aanpraten, maar hoe dichter bij huis je basismateriaal wordt geproduceerd, hoe duurzamer je voetafdruk.

Zoek eens op leveranciers of groothandels bij jou in de buurt. Het mag dan misschien een beetje duurder zijn, maar het is de investering meer dan waard. En vind je het ècht te moeilijk of prijzig? Begin dan met één onderdeel van je product aan te passen, ook daarmee maak je gelijk al een verschil.

3. Mag het licht uit?

Werk jij ook vaak ’s avonds? Gebruik je vaak apparatuur? Het leven van een ondernemer speelt zich niet per definitie af tussen 9 en 5. Ik loop meermalen per avond de trap op en af om lekker op de bank te zitten werken, nog even bestellingen in te pakken… Terwijl ik achter de naaimachine zit bedenk ik me nog dat ik iemand moet mailen en staan zowel de naaimachine als de laptop licht te geven. Door taken te clusteren, gebruik je je apparatuur èn de daarvoor benodigde energie veel efficiënter. Het is nog beter voor je focus ook!

Enne… altijd even het licht uit, wanneer je een ruimte verlaat. Scheelt ook weer in je overheadkosten 😉

4. Gebakken lucht

Laatst kocht ik een broek en shirt online bij een kledingwinkel, omdat deze helaas niet meer in mijn woonplaats is gevestigd. De doos die werd gebruikt was groot genoeg voor mijn halve garderobe! Wanneer iedereen dat zou doen, rijdt het verzendbedrijf rond met busjes vol gebakken lucht. En waar lucht zit, is geen ruimte voor extra pakjes. Dat betekent een extra tripje (of twee, of drie) naar het verzendhuis. Mijn favoriete winkel heeft hier vast niet bij stil gestaan, maar er hadden twee keer zoveel pakketten meegekund met die ene bezorger!

Een juiste formaat doos is ook beter qua bescherming voor je product. Het kan minder schuiven en schudden tijdens de reis en je hoeft minder opvulmateriaal te gebruiken om de lege ruimte op te vullen.

Kortom: klein product? Kleine verpakking.

5. Stort op giro…

Vind je dit nog niet genoeg? Of zijn sommige dingen nog even te ingewikkeld? Steun dan een duurzaam goed doel! Word persoonlijk donateur, kies voor een kleine bijdrage per verkocht artikel of laat een boom planten voor elke bestelling. Zo geef je het fijne gevoel door aan je klanten! Jij blij, klant blij, wereld blij!

Wat je ook kunt doen is een deel van je taken uitbesteden aan een stichting of een sociale werkplaats. Ook op die manier kun je de wereld een beetje leuker maken! En dan houd jij weer tijd over voor het bedenken van nieuwe, duurzame ideeën 😉

Maaike op Creative Life 2019

Dit waren vijf simpele manieren om duurzamer te ondernemen. Kleine aanpassingen die je vandaag nog toe kan passen! Heb jij nog leuke aanvullende tips?


Over Maaike

Maaike is het positieve en enthousiaste gezicht achter Houtmoed.nl, een webshop met eerlijke woonaccessoires. Ze werkt het liefst met duurzame, hergebruikte materialen en is gek op recycling en upcycling! Het liefst ontwerpt ze producten waarmee ze haar klanten stimuleert om te hergebruiken. Zo kun je heerlijk shoppen èn de wereld tegelijkertijd een beetje leuker maken.

Lees meer van Maaike’s blogs en bekijk haar mooie producten op www.houtmoed.nl